HUND 2010 Älvsjömässan Stockholm 19 december


Rasbredden i årets freestyletävling var glädjande. Av sjutton starter i klass tre var tolv stycken av olika ras; Tollare, border collie, aussie, groendael, kelpie, dansk-svensk gårdshund, manschesterterrier, boxer, golden retriver, mops, tysk spets och tervuren. Vilken hundsport kan skryta med en sådan rasbredd i högsta tävlingsklass? Jag hoppas verkligen på att det ska fortsätta i den här andan och att ännu fler raser ska visa sig på banan. Läs mer om hundsporten freestyle.

Tävlingen var i klass 3. Eftersom det ännu inte är så väldigt många som tävlar i klass 3, tror jag att alla anmälda fick vara med den här gången. Om fler anmälningar hade gjorts än vad tiden på mässan var avsedd för så hade ekipagen med de bästa poängresultaten i klass 3 från 2010 valts ut. Här finns resultaten för tävlande i klass 3 2010. Den här tävlingen var den första att dömas efter de nya reglerna som kommer att gälla från 1 januari 2011. Vilken skillnad de nya reglerna kommer att göra är svårt att säga. Tävlingen var inofficiell eftersom reglerna inte gäller än. Så här ser de nya domarprotokollen ut och det är stor skillnad från tidigare protokoll.

Vinnare var Lilja och Goa och på andra plats kom Agnes och Pelle med ett helt nytt program. Alla resultat från tävlingen finns här. Här finns några bilder på de fem högst placerade ekipagen.

Det blev en mycket lyckad dag på mässan för mig och Oscar. Mitt mål med själva tävlingen var att få träning i den speciella miljön. Det målet innebar att jag själv skulle komma ihåg programmet (det är inte alltid så lätt som det låter), att Oscar skulle hålla fokus vid mig och att han skulle vara glad och ha full fart. Resultatet blev att han inte klarade att hålla fokus genom hela programmet men attityden var hela tiden på topp och det var underbart. Även om han blev distraherad så blev han inte skrämd utan tyckte det var roligt att vara på plan. Det blev många fiskpinnar i belöning för den attityden : ) Jag tycker också att det är roligt att uppträda men jag får inga fiskpinnar för det...

Det finns många små saker som kan påverka träningshumöret väldigt mycket. För en liten hund som är lite rädd för andra hundar kan miljön på mässan vara skrämmande. Oscar blev sitt skuttiga och glada jag när träningskompisen Carina dök upp bland alla främlingar. Sådana små saker har stor betydelse för humöret och inställningen till att tävla. Jag var också noga med att han inte skulle bli skrämd av någon annan hund genom att komma lite för nära eftersom det skulle göra honom låg. Allt gick jättebra.

Musik: "9 to 5" med Dolly Parton
10:e plats av 17 starter.