Grönt kort för draghundsförare; kurs med Christer Ornby

För att träna och tävla drag ska man ha Grönt kort. Solna agilityklubb ordnade en studiecirkel för grönt kort med Christer Ornby. Första och andra träffen var teori och sista tillfället sågs vi i Stora skuggan för provfrågor och praktiska övningar.

Vi började med omkörningar då vi gick eller sprang med hundarna. Det låter lätt men lättare sagt än gjort. Att springa framåt var väl inga problem för Oscar men att springa förbi dem... När man springer själv sådär och matte inte är bredvid, ja, då är det väl meningen att vi ska leka, antar jag, tänkte väl Oscar som försökte med sina lekinviter gentemot bägge hundarna som vi skulle springa förbi. Vi kom förbi till slut.

Med kickbiken blev det fart på Oscar. Det här var första tillfället vi provade det här och man behöver träna lite för att hunden ska förstå att den alltid ska framåt. Oscar t ex startade inte genom att direkt gå framåt och dra, utan han sprang till mig på kickbiken, sprang med mig och SEN började han att springa framåt och dra först när jag fått upp farten. Här gäller det ju då att inte trassla in sig. När han väl hade kommit igång sprang han på jättefint. Tränar vi lite på starter så kommer det att lossna snart.

Maris tax Garbo däremot, hade inga problem med att vilja springa till matte, trassla in sig eller undra vart hon ska. Hon har ett jättefint framförgående så hon sprang direkt framåt jättefint på kommando. Hon såg hur självsäker ut som helst. : )

Det var en rolig, regning och ruskig kväll i Stora skuggan. Jag tror att alla var lika ruskigt nöjda. Tack Christer Ornby för att du ställde upp och för att du var en så duktig och inspirerande lärare.

Jag har inga ambitioner att tävla drag med Oscar då han är så pass känslig och på en dragtävling blir det kanske lite väl upphetsad stämning för hans smak. Som motion är det underbart och att tävla på kul med några andra vore jättekul. Men det finns ju även motionsklasser så vem vet... Jag tror att Oscar skulle älska att tävla mot några när han väl fått kläm på vad han förväntas göra. Många var duktiga på att dra och för tex Mimmi och Urax kommer det säkert att gå mycket bra på tävlingsbanorna.

Inom draget finns olika tävlingsgrenar; först delas hundarna in i två klasser; en klass för polarhundar, fågelhundar och blandrashundar och en klass för övriga hundar. Sedan finns klasserna; Nordisk stil, spann, skidor, cykel, kickbike och löpning. Dragselen till Oscar har jag köpt måttbeställd från Björkis, en blå.

Svenska draghundsportförbundet
Skvaller om kursen i Grönt kort
Maris blogg