Freestyle

är en kreativ hundsport
där hundföraren själv skapar ett lydnadsprogram till musik. Programmet utformas tillsammans med ett musikstycke och blir ofta som en dans med två dansare - hund och hundförare. Ett tema som hänger ihop med musiken förekommer och ibland berättas en historia med framträdandet. Det är fritt att välja musik, rörelser och tema som passar både till hunden och föraren.

Ytterligare en dimension i hundträningen
när man tävlar i den här sporten är koreografin. Här ingår en hel del planering; val av musik, att skapa en kedja av rörelser anpassade till den valda musiken, kläder, eventuell rekvisita och hur man ska röra sig över tävlingsplanen. För att få ett program att verkligen matcha musikens takt och accenter behöver hunden och föraren vara samspelta och tajmingen i rörelserna vara exakt.

Bedömningen
ska se till programmet som helhet. I programmet bedöms i tre kategorier: Utförande, Programmets planering och kvalitet samt Tolkning av musik. Anpassningen till musiken, flyt i programmet, samspel, svårighetsgrad och utstrålning är bland annat sådant som påverkar bedömningen.

Freestylen består av två tävlingsgrenar; Freestyle och Heelwork To Music.
I båda grenarna finns tre klasser där klass tre är den högsta. I klass 1-2 i freestyle kan man få Freestylediplom (med titeln FD1, FD2) När man tagit Certifikat tre gånger i klass 3 tilldelas hunden Svenskt freestylechampionat (med titeln SE FreeCh). I heelworken får man diplom i alla klasser. I Heelwork To Musik (HTM) ska hunden ska röra sig i olika bestämda positioner nära föraren till skillnad från i freestylen där rörelserna kan väljas helt fritt och på vilket avstånd som helst.

Det finns även en inofficiell gren
som är en lagklass och kallas 6+. Minst tre individer ska medverka i laget.

Filmer och bilder
från Oscars och min freestyleträning hittar du under Tävling, Nyheter, Filmer och Bilder.